5 redenen om meer eiwitten te eten

Eiwitshakes, eiwitrepen, kwark, kipfilet, eieren: het zijn allemaal ontzettend populaire producten onder sporters. En dat is natuurlijk niet voor niets want eiwitten zijn nodig om spieren te laten groeien én de vetverbranding omhoog te laten gaan. Maar wist je ook dat het één van de snelste manier is om je honger te stillen en je trek in suiker tegen te gaan? Ze geven je langer een verzadigd gevoel en dat zorgt er voor dat je minder snel weer trek hebt. Hieronder lees je tips en redenen die je helpen om meer eiwitten binnen te krijgen.

Zorg dat je ontbijt rijk is aan eiwitten
Het ontbijt is een van de belangrijkste, dan wel niet de belangrijkste maaltijd van de dag. Je lichaam start weer op na een nacht rusten en om dit optimaal te kunnen doen heb je voldoende energie nodig. Niet alleen helpt het je lekker krachtig de dag in te gaan maar daarnaast staan eiwitten er ook om bekend het zogenaamde ‘hongerhormoon’ (Ghrelin) te onderdrukken. Zo ben je goed voorbereid op je dag en heb je minder snel weer trek.

Wanneer je ‘lekkere trek’ hebt heeft je lichaam vaak behoefte aan eiwitten
Wanneer je weinig eiwitten binnen krijgt geeft je lichaam een seintje dat je energie nodig hebt. De zogenaamde ‘lekkere trek’ zorgt er dan voor dat je zin hebt in dingen die snel meer energie geven. Helaas zijn dit vaak snacks met behoorlijk veel suiker die je bloedsuikerspiegel doen stijgen en niet je hongergevoel op langere termijn stillen. Neem dus een handje ongebrande noten of een bakje kwark met fruit in plaats van chocola of chips om dit gevoel tegen te gaan.

Vind de eiwittenbron die bij jou past
Niet alleen eieren, shakes en kwark bevatten eiwitten. Bijvoorbeeld ook kip, vis, rundvlees, noten en zaden, quinoa, en (kiem)groente zijn zeer voedzame en eiwitrijke opties.

Probeer eiwitten in zoveel mogelijk maaltijden te verwerken
Door je dagelijkse behoefte aan eiwitten verspreid over de dag te nemen, kom je hier makkelijker aan dan dat je het in een keer naar binnen wil werken. Zo hoef je niet elke ochtend gelijk met 4 eieren te beginnen maar neem je er eentje tijdens het ontbijt. Daarna vul je dit aan door in de loop van de ochtend een rijstwafel met wat kipfilet te nemen, ga je tijdens de lunch verder met een bak kwark met lekker veel fruit en neem je bijvoorbeeld later op de middag nog een hard gekookt eitje. Zo krijg je genoeg eiwitten binnen én houd je je stofwisseling actief.

Zorg ervoor dat jij je maaltijden rustig opeet
Gehaast en snel eten zorgt ervoor dat je minder snel het gevoel hebt dat je verzadigd bent en dus eet je in de praktijk meer dan nodig is. Bovendien zorgt het ervoor dat je voedingsstoffen niet volledig opneemt. Door snel en gehaast te eten kauw je veel te weinig en krijgt je lichaam te grote brokken voeding binnen waar het niks mee kan. Je spijsvertering kan niet goed z’n werk doen en de meeste voeding gaat onverteerd je lichaam weer uit. Kauw daarom minimaal 20 keer op elke hap en je zult zien dat je je er beter door gaat voelen.

 

Categoriën

Archief